You are here

Blog

Kako zameniti točak na automobilu?

kako zameniti točak na automobilu

Ovo je nešto što po nama svaki vozač mora da zna, jer nikada ne znate kada će vam guma pući.

Mi smo odlučili da vam na lak način objasnimo kako da pravilno i sigurno zamenite točak na vašem automobilu, u samo 4 koraka. 

Prvo u šta morate biti sigurni je vaša dizalica i vaš ključ za točak. Ako nemate ispravnu dizalicu, samo skidanje točka može biti vrlo opasno i može ugroziti vas i vaše vozilo. Ključ mora da bude čvrst i najbolje bi bilo da ima dugačak nastavak uz pomoć kojeg ćete napraviti bolju polugu radi odvrtanja šrafova.

Kako zameniti brisače na automobilu?

kako zameniti brisače na automobilu

Zamena brisača – kako zameniti brisače

Zamena brisača nije nikakva nauka. Iskusni ih zamene već za nekoliko minuta, a vama zajedno sa čitanjem uputstva sigurno neće trebati duže od 15 minuta. 15 minuta se odnosi na one koji to još nikada nisu uradili, a svi ostali sigurno znate da se to može obaviti puno brže. Naime, zamena metlica brisača je vrlo jednostavna.

Kako zameniti ulje i filter na automobilu

zamena ulja i filtera

Ulje je krv motora, a ako ga ne menjate redovno, znatno smanjujete radni vek motora. Na starim automobilima bi trebalo menjati ulje na svakih 5.000 kilometara, dok moderniji automobili mogu da prođu sa zamenom ulja na 10.000, pa i više hiljada kilometara. Najbolje je pogledati uputstvo proizvođača i koristiti ulje koje je propisano za taj automobil.

Za zamenu ulja vam je potrebno manje od sat vremena, a od alata će vam trebati nasadni ključ, levak, posuda za skupljanje ulja i dizalica.

Koja je procedura za uvoz/izvoz „oldtajmera“?

Uvoz oldtajmera

„Oldtajmeri“, vozila od istorijskog značaja i kolekcionarski primerci u našu zemlju mogu da se uvoze bez obzira na činjenicu što ne ispunjavaju uslove propisane normom EURO 3.

Kao dokaz da se radi o takvoj vrsti vozila potvrdu izdaje Muzej automobila u Beogradu, a u tu kategoriju spadaju :
1. vozila koja su proizvedena pre trideset i više godina, koja su očuvana i održavana u originalnom i ispravnom stanju, i
2. vozila koja predstavljaju svojevrstan materijalni spomenik tehničke kulture, tradicije i društvenog nasleđa.

Kako kupovati na autodragstor.rs

Autodragstor v2 je napredni alat /sajt koji vam omogućava laku i preciznu pretragu auto delova. Kroz nekoliko koraka dođite do željenog dela i naručite u samo nekoliko klikova. Porudžbine stižu u najkraćem roku. 

 

Kako spremiti vozilo za zimu?!

Kako spremiti vozilo za zimu?!

 

Redovni servisni pregledi ako su odradjeni profesionalno trebali bi izuzeti potrebu za posebnom pripremom vozila za zimske uslove.Stoga je pojam “priprema vozila za zimu”promenio značaj.Činjenica je da se kod nas vozila ne servisiraju redovno i zato treba provesti dodatnu kontrolu vozila pre zime,posebno ako su izmedju servisnih intervala obavljani zahvati na vozilu koji mogu izazvati oštećenja zbog nastalih zimskih uslova.Iz tih razloga treba pre zime izvršiti neke od sledećih kontrola:

Da li znate kako su nastala imena najpoznatijih marki automobila?!

Da li znate kako su nastala imena najpoznatijih marki automobila?!

Istorija automobilske industrije ne bi bila to što jeste da njen veoma zanimljiv deo ne čini i način na koji su fabrike i brendovi dobijali imena. Firme su najčešće nazivane po svojim osnivačima i vlasnicima, ali retkost nisu bile ni skraćenice ili latinski nazivi.

Spremite vozilo za lepo vreme i uživajte u suncu

Spremite vozilo za lepo vreme i uživajte u suncu

Iako protekla zima nije bila toliko jaka većina vozača je jedva dočekala njen kraj. Ipak, pre nego što se u potpunosti prepuste vožnji po lepom vremenu ,vlasnici vozila bi trebalo još jednom da provere delove o čijem stanju su brinuli tokom cele zime. Zato je jedan od najvažnijih zadataka ~čišćenje patosa od soli. Naravno, automobil se mora održavati tokom cele godine, ali postoji redosled radnji koje je svakako neophodno uraditi na vozilu nakon zimskog perioda. Ako je so pomogla da sneg u prethodna tri meseca što pre nestane sa saobraćajnica, sada je postala najveći neprijatelj vozila

Motorna ulja

Motorna ulja

Vozači često potcenjuju važnost motornog ulja za pravilno funkcionisanje motora. Životni vek motora u velikoj meri zavisi od motornog ulja – ulje je “krv” motora. Funkcija ulja u motoru postaje sve značajnija kako tehnologija napreduje i motori se razvijaju.

Hemijski sastav motornih ulja

Osnovu motornih ulja čine bazna ulja. Njima se dodaju aditivi da bi se ispoštovali zahtevi u smislu performansi ulja (produžen vek izmene, kvalitet, ekološke norme...). Dakle, motorno ulje se sastoji od baznog ulja i aditiva. U zavisnosti od porekla baznih ulja u motornom ulju, razlikujemo mineralna, sintetička i polusintetička (mešavina prva dva) motorna ulja.